Sunday, 9 December 2012

HALALAN TOYYIBA


HALAL LAGI BAIK 
Antara makanan halal, ada juga tidak baik.
Umat Islam sedia maklum mengenai kepentingan mencari makanan yang halal,tetapi malangnya kebanyakannya kurang ilmu mengenai pemilihan makanan yang baik.Dr. Mahathir Mohamed berkata,antara pemakanan yang ditekankan dalam islam ialah ‘halal lagi baik’ (halalan toyyiba) seperti firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 168 yang bermaksud:
Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu musuh yang terang nyata bagi kamu.
Ujar beliau lagi, antara makanan yang halal itu ada juga yang tidak baik seperti makanan ringan, makanan yang berlemak dan manis. “Makanan ini bila dimakan dengan banyak, ia boleh memudaratkan. Jadi, kita perlu memastikan makanan yang dimakan bukan sahaja halal, malah baik. Begitu juga pada bulan Ramadhan, kita perlu memilih pilihan makanan yang berzat,” jelas beliau.
Makanan berzat mengandungi:
PROTEIN
Punca-punca protein yang dibenarkan ialah:
*Ayam tanpa kulit,bahagian dada
*daging lembu kurang lemak
*ikan
*udang
*ketam
*telur (I biji penuh dan 2 biji lagi bahagian putih telur untuk 1 hidangan)
KARBOHIDRAT
Karbohidrat terbahagi kepada dua iaitu:
1.Karbohidrat simple atau mudah dihadam:
Gula serta makanan yang berkanji seperti nasi,roti dan tepung.
Makanan-makanan sebegini perlu dihadkan dan jika dimakan terlalu banyak,paras gula dalam badan kita akan naik mendadak.
2.Karbohidrat kompleks: sayur dan buah-buahan termasuk buah kurma.
LEMAK
Punca-punca lemak yang dibenarkan ialah seperti minyak zaitun dan minyak kelapa dara kerana ia merendahkan kolesterolyang jahat dan meningkatkan kolesterol yang baik.Elakkan dari memilih makanan yang digoreng sepenuhnya atau yang terendam di dalam minyak terlalu lama.
Makanlah makanan yang baik demi kesihatan yang berpanjangan untuk beribadat

No comments:

Post a Comment