1._____________ pinggan mangkuk sebelum digunakan.
A.Menyusun B. Mengelap C.Mengotorkan
2.Tidak menggunakan pinggan mangkuk yang sumbing atau___________________
A.retak B.murah C.mahal
3.Menggunakan pinggan -mangkuk yang ______________________
A.besar B.kotor C.bersih
4.Menyusun juadah hidangan dengan teratur dan ________________
A.kemas B. berselerak C.cantik
5.Yang manakah bukan peralatan yang perlu deisediakan ketika menghidang makanan?
A.Air basuh tangan B.kuali C.alas meja
b..Kelaskan mengikut
kategorinya.
* Dirahmati Allah
*Menjatuhkan maruah
*Dipandang hina dan dibenci
*Hidup tenteram
*Kehidupan tidak terurus
|
*Dipandang mulia
*Mendapat penyakit
*Kemas dan teratur
*Tidak berdisiplin
*Terhindar daripada penyakit
|
Akibat tidak beradab ketika menghidang makanan
|
Faedah beradab ketika menghidang makanan.
|
1.___________________________
2_______________________________
3.______________________________
4.______________________________
5_______________________________
|
1.__________________________________
2__________________________________
3___________________________________
4___________________________________
5.__________________________________
|
Selamat Menjawab... | |||
Soalan ini dapat dimanfaati bersama.tq
ReplyDeleteBoleh.Mana yang baik marilah kongsi.
ReplyDeleteSaya mohon izin share dengan anak didik saya
ReplyDelete