RPH


RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN
Tarikh/ Hari      :   17 Oktober 2012( Rabu )                        Masa  :   12.15-12.45 tengahari                   Kelas                 :   3 Maju                                                    Bil. Pelajar            :    25 orang            
 M/ Pel      :   Pendidikan Islam (Adab Islamiah)                                                                        
 Tajuk      : Adab menghidang makanan dan minuman.                      

Objektif : Di akhir pembelajaran murid-murid dapat:
1.      Menyenaraikan peralatan yang perlu disediakan untuk menghidang makanan dan minuman.
2.      Menunjuk cara menghidang makanan dengan beradab.

Pengetahuan Sedia Ada : Murid  tahu peralatan menghidang makanan dan minuman
Konsep :Menghidang makanan adalah akhlak yang baik
Bahan : 
             
pinggan
sudu
safrah
sudu
gelas
Air pencuci tangan
Lembaran kerja
periuk
mangkuk

Nilai : -Saling bantu-mambantu antara rakan
           -Murid mengamalkan kebersihan dan kekemasan dalam aktiviti.
Kemahiran : Hubungkait kebersihan adalah sebahagian daripada Iman dan Sunnah Nabi.
                                                                            1

Langkah/Masa
Isi Pelajaran
Aktiviti Pengajaran Pembelajaran
Catatan
Aktiviti Guru
Aktiviti Murid
SET INDUKSI
4 minit

Peralatan untuk menghidang makanan.(benda maujud)




1.Guru meminta murid  menama dan
menyatakan kegunaan peralatan yang ditunjukkan untuk mencungkil pengetahuan  sedia ada murid.mengenai
periuk dan mangkuk

1. Murid menama dan menyebut kegunaan alatan tersebut.

Teknik Penyoalan:secara kelas tentang gambar  tersebut.

Contoh:
1.Apakah nama alatan ini?
2.Nyatakan kegunaanya.

PERKEMBANGAN 1

10 minit











PERKEMBANGAN 2

10 minit
1.Menyediakan alatan menghidang makanan di rumah .

2.Makanan dan tempat mestilah bersih.
-makanan halal.
-berpakaian bersih dan sopan.
-mulakan dengan Basmalah.



Aktiviti menghidang makanan dan minuman
.


1.Guru meminta murid  mempamerkan alatan yang di bawa.


2.Guru menerang kan kepada murid cara menghidang makanan dan minuman yang betul dan adab orang yang menghidang makanandan minuman mengikut syara`berpandukan carta .


1.Guru memberikan arahan untuk menjalankan aktiviti berkumpulan.
.iSetiap ahli dalam kumpulan diberikan tugas.
ii. Amalkan  adab-adab ketika menghidang makanan dan minuman.
1.Murid menyusun alatan yang dibawa di dalam kumpulan masing-masing

2.Murid mendengar penerangan guru .







1.iMurid dibahagikan kepada  5 kumpulan kecil.
iiTugas ahli setiap kumpulan
-mengelap pinggan
-membentang safrah.
-menyediakan air mencuci tangan
.-menyusun cawan,piring dan sudu


Teknik:
Tunjuk cara
Penerangan











Teknik :
Lakonan berkumpulan








PENUTUP
6 minit
1.Penilaian kumpulan:
Kekemasan
Kerjasama
Kebersihan

2.Lembaran kerja



3.Kuiz penutup
1Penilaian dan komen guru hasil aktiviti mereka.
-


2.Penerangan sebelum menjawab latihan.

3.Mengklasifikasikan alatan menghidang makanan dan minuman dalam bentuk kuiz.
Mendengar komen guru.



2Murid menjawab
Latihan di dalam lembaran kerja.

3.Murid menjawab
kuiz dengan mengangkat tangan kanan dan kiri  untuk membezakan peralatan memasak dan menghidang makanan.


Mengemaskan alatan menghidang.







Mengklasifikasi





              

2 comments:

  1. Kenapa tak buat scribd satu..sory...jangan mare..

    ReplyDelete
  2. `Last minute, baru dapat buat scribd.Tu pun dah hampir nak subuh. Macam-macam cara cuba.Alhamdulillah dapat la juga Kak Nita.Hai almaklumlah ilmu lambat masuk.....Terima kasih kerana keprihatinan Kak Nita

    ReplyDelete