RANCANGAN
PENGAJARAN HARIAN
Tarikh/ Hari : 17 Oktober 2012( Rabu ) Masa :
12.15-12.45 tengahari
Kelas : 3 Maju
Bil. Pelajar : 25 orang
M/ Pel : Pendidikan Islam (Adab Islamiah)
M/ Pel : Pendidikan Islam (Adab Islamiah)
Tajuk : Adab
menghidang makanan dan minuman.
Objektif : Di akhir pembelajaran murid-murid dapat:
1.
Menyenaraikan peralatan yang
perlu disediakan untuk menghidang makanan dan minuman.
2.
Menunjuk cara menghidang
makanan dengan beradab.
Pengetahuan Sedia Ada : Murid tahu peralatan menghidang makanan dan minuman
Konsep :Menghidang makanan adalah akhlak yang baik
Bahan :
pinggan
|
sudu
|
safrah
|
sudu
|
gelas
|
Air pencuci tangan
|
Lembaran kerja
|
periuk
|
mangkuk
|
Nilai : -Saling bantu-mambantu antara rakan
-Murid mengamalkan kebersihan dan kekemasan dalam aktiviti.
Kemahiran : Hubungkait kebersihan adalah sebahagian
daripada Iman dan Sunnah Nabi.
1
Langkah/Masa
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti Pengajaran Pembelajaran
|
Catatan
|
|
Aktiviti Guru
|
Aktiviti Murid
|
|||
SET
INDUKSI
4
minit
|
1.Guru
meminta murid menama dan
menyatakan
kegunaan peralatan yang ditunjukkan untuk mencungkil pengetahuan sedia ada murid.mengenai
periuk
dan mangkuk
|
1.
Murid menama dan menyebut kegunaan alatan tersebut.
|
Teknik Penyoalan:secara kelas tentang gambar tersebut.
Contoh:
1.Apakah nama alatan ini?
2.Nyatakan kegunaanya.
|
|
PERKEMBANGAN 1
10 minit
PERKEMBANGAN 2
10 minit
|
1.Menyediakan alatan menghidang makanan di rumah .
2.Makanan dan tempat mestilah bersih.
-makanan halal.
-berpakaian bersih dan sopan.
-mulakan dengan Basmalah.
Aktiviti menghidang makanan dan minuman
.
|
1.Guru meminta murid mempamerkan
alatan yang di bawa.
2.Guru menerang kan kepada murid cara menghidang makanan dan minuman
yang betul dan adab orang yang menghidang makanandan minuman mengikut
syara`berpandukan carta .
1.Guru memberikan arahan untuk menjalankan aktiviti berkumpulan.
.iSetiap ahli dalam kumpulan diberikan tugas.
ii. Amalkan adab-adab ketika
menghidang makanan dan minuman.
|
1.Murid menyusun alatan yang dibawa di dalam kumpulan masing-masing
2.Murid mendengar penerangan guru .
1.iMurid dibahagikan kepada 5
kumpulan kecil.
iiTugas ahli setiap kumpulan
-mengelap pinggan
-membentang safrah.
-menyediakan air mencuci tangan
.-menyusun cawan,piring dan sudu
|
Teknik:
Tunjuk cara
Penerangan
Teknik :
Lakonan berkumpulan
|
PENUTUP
6 minit
|
1.Penilaian kumpulan:
Kekemasan
Kerjasama
Kebersihan
2.Lembaran kerja
3.Kuiz penutup
|
1Penilaian dan komen guru hasil aktiviti mereka.
-
2.Penerangan sebelum menjawab latihan.
3.Mengklasifikasikan alatan menghidang makanan dan minuman dalam bentuk
kuiz.
|
Mendengar komen guru.
2Murid menjawab
Latihan di dalam lembaran kerja.
3.Murid menjawab
kuiz dengan mengangkat tangan kanan dan kiri untuk membezakan peralatan memasak dan
menghidang makanan.
|
Mengemaskan
alatan menghidang.
Mengklasifikasi
|
Kenapa tak buat scribd satu..sory...jangan mare..
ReplyDelete`Last minute, baru dapat buat scribd.Tu pun dah hampir nak subuh. Macam-macam cara cuba.Alhamdulillah dapat la juga Kak Nita.Hai almaklumlah ilmu lambat masuk.....Terima kasih kerana keprihatinan Kak Nita
ReplyDelete